Open Widget Area
  • Translate to Español Translate to English Translate to Chinese Translate to French Translate to German Translate to Italian Translate to Japanese Translate to Russian Translate to Portuguese Translate to Hindi Translate to Arab Translate to Greek Translate to Suajili Translate to Dutch Translate to Vietnamese Translate to Polish

Currículum


JOSEP M. FORCADA I CASANOVAS

Va néixer a Barcelona l’any 1941. El seu avi patern, pintor i músic, Carles Forcada Sors, el va introduir al món de l’art quan ell era infant.

A Vic (Barcelona), durant la seva joventut es va iniciar pel que fa al dibuix acadèmic, i en la pintura amb artistes com Salvador Puntí i Fidel Bofill. Es va integrar al grup de pintors vigatans que cultivaven un postimpressionisme en què hi predominen la llum i el color mediterrani així com la transparència de l’atmòsfera.

El traç de la composició pictòrica expressa força, vitalitat i una solidesa tant pel que fa al tractament dels temes com pels contrastos que harmonitza en el conjunt de cada un dels seus olis. La seva pintura recorda a la dels pintors Mir, Casas, Meifren o Rusiñol.

La seva passió per la pintura de cavalet l’ha dut a cercar ambients en els que la vida de viles, camps, mars l’han fet plasmar els temes amb vibrant vida com en el cas de la costa mediterrània: Cadaqués, Arenysde Mar, Sitges i no cal dir les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa. Ha fet àmplies col·leccions de pintures a Grècia, especialment a l’illa de Santorini.

A Venècia ha copsat la sensibilitat de l’atmosfera dels petits canals on es reflecteixen les cases de colors vermellosos i ocres. Ha pintat moltes petites viles de la costa italiana. Pel Marroc s’ha endinsat en el bullit dels mercats populars. També ha pintat les terres de Castella i els seus pobles així com Andalusia. Ha realitzat estades a París, Roma, Oslo, Estocolm, Colòmbia, Xile, Veneçuela, Mèxic, República Dominicana o Estats Units, on va recórrer Califòrnia de Nord a Sud per pintar les vint-i-una missions que van fundar Fra Juníper Serra i altres.

Cal fer avinent que l’any 2000 va fer una exposició retrospectiva de la seva obra al Museu Diocesà de la Pia Almoina de Barcelona on hi va presentar unes dues-centes cinquanta obres entre olis, aquarel·les, gravats, litografies i dibuixos a ploma i a llapis.

Ha realitzat diversos murals a l’oli: a Bogotà (Colòmbia), a l’església de Sant Caietà, d’1’8m. d’alçada per 12m. de llarg; a Santa Coloma de Queralt (Tarragona), a l’església parroquial, l’obra Pentecosta, una tela de 3m. x 5m.; i a Taichung (Taiwan) una pintura mural a l’oli sobre tela daurada de 9m. x 9m. a l’església de Fàtima.